marți, 24 martie 2015

Biblia - cartea cărților

Din cele mai vechi timpuri, Biblia a fost și va rămâne cartea cărților. Plină de istorie și înțelepciune, dar în egală măsură și plină de mister, această enciclopedie a vieții a suferit de-a lungul timpului o serie de revizuiri.
De curând, am descoperit un lucru foarte interesant, care m-a determinat să scriu acest material.
Am avut multe încercări de a citi biblia, deși verbul  ” a citi” nu definește întru totul relația cu aceasta. Termenul cel mai potrivit este acela de a ”studia”- poți citi ziarul, poți citi proză sau versuri , dar nu poți citi pur și simplu biblia, fără să încerci a înțelege ”esența” ei, care nu este la vedere.

Citind biblia ”ad litteram” te obosește la un moment dat, pe când încercarea de a o studia devine o mare provocare. Mi-au trebuit ceva ani să înțeleg acest lucru, dar se pare că acum era momentul cel mai potrivit pentru mine.
Cele mai întâlnite variante de la noi  ale bibliei sunt ”Cornilescu” și ”Ortodoxă” și nu mi-e rușine să recunosc că până de curând nici nu știam cine a fost Cornilescu.
Conform Wikipedia, Dumitru Cornilescu, născut în anul 1891 în județul Mehedinți, a fost ierodiacon al Bisericii Ortodoxe și autor al unei traduceri în limba română a Bibliei, publicată în 1921. De precizat că D.Cornilescu obișnuia să traducă broșuri de teologie evanghelică încă din anii de seminar.
Un alt aspect și mai interesant este acela că Biblia în varianta Cornilescu a fost acceptată de Biserica Ortodoxă Română, apârând cu binecuvântarea Patriarhului României. Subliniez acest aspect, deoarece din motive oarecum necunoscute, Cornilescu a părăsit Biserica Ortodoxă Română.
Biblia Cornilescu s-a vândut în tiraje uriașe pe vremea respectivă, devenind un adevărat ”best-seller”.
Am descoperit ambele variante on-line www.ebible.ro, unde se pot citi separat, sau simultan ( Cornilescu vs.Ortodoxă). Eu studiez acum Geneza, care are 50 de capitole și care are mici-mari diferențe între cele două versiuni. În încercarea de a înțelege cât mai mult și cât mai profund din această scriere veche, am deschis un grup pe Facebook , intitulat ” Biblia -cartea cărților”, un gup care nu face propagandă religioasă, ci unul care caută să descifreze misterele Bibliei. Vă invit cu drag, să căutăm răspunsuri impreună.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu