luni, 8 decembrie 2014

Dependenta de partener

De cele mai multe ori, doi oameni intra intr-o relatie de cuplu ,fara sa fi facut ordine in ei insisi. Cum ajungi sa fii dependent/a de partenerul tau? Cum e posibil ca fericirea ta sa depinda de o alta persoana?



Raspunsul e greu de acceptat si impune o meditatie personala: acestea nu sunt relatii intemeiate pe dragoste adevarata.Sunt relatii in care afectiunea este amestecata cu frica.Prin a iubi cu adevarat se intelege o iubire pura,in care nu exista nici o temere.

Atunci cand iubesti cu adevarat,nu ceri nimic in schimb!Nu exista nici o conditie a iubirii,iar scopul este bucuria de a iubi.Te bucuri ca poti iubi pe cineva!Te bucuri pentru ca iti exprimi dragostea.

Cand spui ” Te iubesc! Nu pleca!Nu pot trai fara tine!”,tu exprimi de fapt un sentiment de afectiune mixata cu teama de singuratate.Te agati de fapt de celalalt ,deoarece nu crezi ca te vei descurca fara el.Nu crezi ca-ti poti asuma o viata de unul singur,cel putin pentru o perioada( pana stabilesti o relatie cu altcineva).Nu te simti suficient de pregatit/a sau puternic/a pentru a face fata vietii de pe o pozitie independenta.Te temi.

La nivel subtil, esti inca un copil care are nevoie de un parinte; are nevoie de cineva care sa-l protejeze intr-o lume ostila sau indiferenta.De aceea,iubirea ta are o componenta infantila.Nu este iubirea unui adult care daruieste,ci este iubirea unui copil pentru parintele sau.Oferi afectiune,insa la schimb.Nu esti suficent de centrat/a pe tine insuti pentru a oferi afectiune fara a astepta nimic la schimb.

Cand spui ” Te iubesc.Nu sunt de acord sa te intalnesti cu alta femeie/alt barbat” , situatia e relativ asemanatoare.Te temi de pierdere! Daca cealalta femeie este mai atragatoare?Daca celalalt barbat este mai interesant?Te simti amenintat/a.Cealalta persoana s-ar putea dovedi ,pentru partenerul tau,mai buna ca tine.S-ar putea sa o aleaga pe ea,ceea ce inseamna ca tu vei ramane singur/a.Doar nu vrei sa ajungi aici! Doar iti iubesti partenerul,n-o sa permiti asa ceva!

Aceasta nu este iubire,deoarce iubirea extinde libertatea!Iubirea autentica il ajuta pe celalalt sa evolueze ,sa-si depaseasca limitele ,sa-si imbogateasca experienta ,sa se cunoasca in profunzime.Iubirea adevarata nu limiteaza,nu pune bariere,nu creeaza inchisori.Inchisorile sunt create din frica.

Dezaproband ,condamnand sau pedepsind nevoia lui/ei de a-si petrece timpul cu altcineva ( nu neaparat un partener erotic),te aperi de propria teama de pierdere si abandon.Instrumentul pe care-l folosesti este controlul.Controlul nu este iubire!Radacina nevoii de control este insecuritatea.Daca ai fi sigur/a pe tine,i-ai acorda celuilalt toata libertatea din lume!A iubi neconditionat este o mare putere!

Dar cum sa inveti sa iubesti fara a fi dependent/a?Cum se atinge acest nivel? Cum sa separi iubirea de nevoia de a poseda,teama de abandon,nevoia de control sau teama de respingere? Intr-un singur fel: afland cine esti!

Cand stii cine esti ,la nivelul cel mai profund din tine insuti ,poti iubi fara conditii!A afla cine esti,inseamna a fi in comuniune  cu miezul divin al fiintei tale  ( Sinele Divin).

A afla cine esti si a-ti manifesta Sinele reprezinta de fapt esenta cautarii spirituale.Nimeni din afara ta nu te poate face cu adevarat fericit/a!Doar tu poti!

Partea minunata din toate relatiile de cuplu nefericite este ca iti arata unde nu exista fericirea!Fericirea ta nu se afla in celalalt!S-ar putea sa-ti ia foarte mult timp sa inveti asta,insa in cele din urma vei invata!


Nota: Va recomand cartea  ” Inchisorile invizibile ” de Adrian Nuta.